Przepisy
Agaty

Zupa z pieczonych pomidorów

Przepisy, Zupy
Opis

Jest czerwiec, przez palce nie chcą mi więc aż przejść słowa o „zupie na rozgrzewkę”. Nie oszukujmy się jednak,  Polska to nie Hiszpania i u nas, nawet na początku lata, zdarza się siedzieć przed komputerem w swetrze i grubych skarpetach na nogach. Nie chciałabym cytować klasyka, ale cóż… taki mamy klimat.

Zupa z pieczonych pomidorów (2)

Pomidory w nim też bardzie pomarańczowe, niż kuszące malinową czerwienią, na zupę jakoś średnio się nadające. No chyba, że po upieczeniu. Wtedy są słodkie, pełne smaku, aromatyczne. Idealne.

Zupa z pieczonych pomidorów (3)

Jajko dodatek proponuję bazyliową oliwę. Wystarczy zmiksować garstkę listków z kilkoma łyżkami oliwy i szczyptą soli. Taki miks na wierzchu pomidorowe, to istna ambrozja!

Zupa z pieczonych pomidorów (5)

Przyrumienione warzywa zmiksuj z bulionem na kremową zupę. Przetrzyj przez sito o gęstych oczkach, aby nadać jej  gładką konsystencję. Przypraw do smaku.

Podawaj z porcją bazylii zmiksowanej z oliwą.

-->