Szynkę pokrój w paski lub kostkę, szalotki i czosnek drobno posiekaj- całość wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Przełóż do garnka, dodaj pomidory oraz ziarna kukurydzy* . Dolej wodę (mniej więcej taką ilość, ile zmieści puszka po pomidorach). Zupę dopraw melasą (cukrem) i gotuj około 15 minut- kukurydza w zupie musi pozostać chrupiąca. Pod koniec dodaj sól i pieprz, przed podaniem udekoruj listami świeżej bazylii.
*Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi
Oczywiście kukurydza zapuszkowana też się nada?