Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
Dawno nie zachwyciłam się żadnym drożdżowym ciastem tak, jak tym! Nie ma w nim wiele cukru (4 łyżki na całą porcję), jednak chrupiąca, karmelowa polewa pełna migdałów dodaje tak wspaniałego smaku, że je się to ciasto niczym najlepszy deser!
W oryginale Bienenstich (bo to ciasto rodem z Niemiec) przekładane jest dodatkowo warstwą waniliowego kremu, uznałam jednak, że czasem trzeba postawić na minimalizm i dobre drożdżowe … też jest dobre! ;)
Jeśli więc macie ochotę na ciasto w wersji „na bogato”, pokuście się o przełożenie placka warstwą TEGO KREMU budyniowgo . Obiecuję jednak, że i wersja bez niego absolutnie Was zadowoli!
Proporcje na korytko ok.25 x 10 cm.
Pyszne, super pomysł z migdałami w karmelu! Ciasto mimo długiego wyrabiania hakiem było rzadkie, czy tak ma być?