Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child
Naprawdę i szczerze bardzo lubię Julię Child! Pewnie nie jestem w tym odczuciu odosobniona, a moje wyznanie nie jest szczególnie oryginalnie, ale i takimi przemyśleniami lubię się czasami z Wami podzielić!
Choć składniki tej potrawy (a może raczej ich proporcje) mogą niejedną osobę zdziwić, naprawdę warto podjąć ryzyko i zaufać zapewnieniom J.Ch,, że to purée nie tylko się uda, lecz będzie kremowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe- w dobrym tego słowa znaczeniu. 2 główki czosnku i trochę ziemniaków? Tak, doskonale się razem sprawdzą!
Też lubię Julię :) Na pewno puree z jej przepisu jest pyszne, ale zazwyczaj z lenistwa po prostu wrzucam 2 ząbki czosnku do gotujących się ziemniaków i z tego robię puree, ma czosnkowy posmak, a nie ma przy tym dodatkowej roboty ;)