Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)
Inspiracją do zrobienia tego deseru nie był fakt, że w zamrażalniku czekały jeżyny (zebrane jeszcze latem, wprost z ogrodowego krzaczka), ani to, że w misie na stole leżały piękne jabłka. Ja po prostu kupiłam nową emaliowaną foremkę i natychmiast musiałam jej użyć! :)
Nie zmienia to faktu, że ciepłe, pachnące owoce pod chrupiąca kruszonką te jeden z moich ulubionych deserów, do tego idealny w zimowy dzień. Już w trakcie pieczenia wypełnia cały dom cudownym, słodkim zapachem.
Mój deser podałam z gęstym sosem waniliowym (kupionym w sklepie- to w końcu miał być deser na szybko), świetnie pasować będzie do niego także gałka lodów albo łyżka chłodnej, niezbyt słodkiej bitej śmietany.
Ps. Pomajstrowałam trochę przy zdjęciach. Podoba się Wam taka stylistyka?
Crumble to jeden z moich ulubionych deserów, choć robię go głownie latem i wczesną jesienią. Połączenie jabłek z jezynami – pycha!