Przepisy
Agaty

Pierogi z mięsem
Mięso, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy
Opis

Tak, wiem. Pewnie wielu z Was zastanawia się, po co tak podstawowy i oczywisty dla wielu przepis publikować na blogu. Wiem jednak, że stronę czytają także osoby, które przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają, tak więc i dania „z kanonu kuchni polskiej” od czasu do czasu pojawiać muszą się na blogu!

pierogi z mięsem (4)

Pierogi z mięsem to jedne z moich ulubionych! Najczęściej podaję je w gorącym barszczu, nic nie rozgrzewa jak ten zestaw!

Samo przygotowanie pierogów to naprawdę nic trudnego! Choć powinnam zacząć od początku, czyli od rosołu, bo nadzienie do pierogów z mięsem bardzo dużo z dobrym wywarem ma wspólnego- do ich zrobienia wykorzystujemy bowiem mięso i warzywa, które zostały po gotowaniu bulionu. Używamy więc okazałej porcji wołowiny z kością i na jej bazie przygotujemy farsz.

Dobrze ugotowane mięso (z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liści laurowych) oddzielamy od kości…

pierogi z mięsem (1)

a następnie miksujemy drobno na farsz.

pierogi z mięsem (11)

Wystarczy dobrze go doprawić i nadzienie do pierogów z mięsem gotowe!

Poniżej znajdziecie etapy „produkcji” pierogów:

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm. Wytnij z niego krążki o średnicy ok.10 cm (np. szklanką)

pierogi z mięsem (10)

Na środku każdego „placuszka” ułóż porcję farszu. Jeśli ciasto nie chce się kleić, palcem zwilżonym w wodzie posmaruj brzeg ciasta.pierogi z mięsem (9)

Złóż „krążek” na pół i sklej brzegi (dokładnie!)

pierogi z mięsem (8)

Sklejony brzeg możesz dodatkowo zagnieść (między kciukiem i palcem wskazującym) na kształt falbankipierogi z mięsem (7)

lub wytłoczyć na nim wzór ząbkami widelca

pierogi z mięsem (6)