Ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sklepach już szparagi, młode ziemniaki i rabarbar! To był mój pierwszy pęczek w tym roku. „Poszedł” na kompot (ach, te przedszkolne wspomnienia!) i ciasto (naturalnie!).
Rabarbar świetnie sprawdza się przy naprawdę wielu deserach, bo jego kwaskowate nuty świetnie równoważą monotonną słodycz cukru.
Tym razem postawiłam na łatwe ciasto na bazie maślanki z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Klasyk.
- rabarbar - 4 łodygi
- mąka pszenna - 2 szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
- cukier - 1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
- olej - 1/4 szklanki
- maślanka - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do kruszonki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Rabarbar obierz z włókien, pokrój w ok. 1,5 cm kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczką) i sodą, dodawaj na zmianę z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką (łyżką), niezbyt długo.
3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż rabarbar.
Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.
-
Użyła takiej na tartę, ok. 28 cm średnicy.
-
Dziękuję :-) Na dniach wypróbuję.
-
właśnie upiekłam, zamiast maślanki użyłam jogurtu naturalnego, mam nadzieje, że nie zmieni to znacząco smaku :)
Upieczone i prawie już zjedzone, bardzo dobre ciasto, szybkie do zrobienia, dałam więcej rabarbaru i parę truskawek, mniamm:)
Ciasto upieczone w weekend na spotkanie rodzinne :) Wszystkim smakowało,a Ja jestem zadowolona z „szybkości” wykonania tego ciasta. Rewelacja – mniam :))
uwielbiam takie smaki, przypominają mi dzieciństwo:)
Pyszne, szybkie i pachnace ciasto. Uwielbiam takie przepisy:)
Bardzo ładnie zdjęcia. I nie wątpię, że placek też pyszny:)
Agatko ciasta wyszło mi troszkę mało jak na moja formę, choć w smaku przepyszne! Problem mam z skruszonka ponieważ wyszła dość lepka i nie chciały ukształtować sie grudki, jak może być przyczyna? Pozdrawiam!
-
Spróbuj dodać nieco więcej mąki lub lekko schłodzić ciasto. Powinno pomóc!
Piekłam już dwa razy :) przepis jest rewelacyjny. Na mniejszą blaszkę zrobiłam z 1,5 powyższej porcji, na dużą blachę zrobiłam z dwóch porcji.
-
Bardzo się cieszę, że Ci zasmakowało!
Cukier chcialabym zastąpić stewią. Ile powinnam jej dodać?
Ciasto piekę systematycznie, zmieniając tylko owoce. Piekłam już z truskawkami, rabarbarem, a ostatnio ze śliwkami – pyyychhhaaa :) Mniamm, polecam
Ciasto wychodzi gliniaste, czuć w smaku proszek do pieczenia. Nie polecam. Kruszonka z czterema łyżkami mąki to nadal lejące ciasto a nie grudki.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pani Agatko, jaka jest średnica formy?