Przepisy
Agaty

Tiramisu

Desery, Kuchnie świata, Przepisy
Opis

tiramisu (2)

Tak jak nie przepadam za kawowymi deserami, tak kawowy aromat w tiramisu (koniecznie podkręcony jakimś dobrym alkoholem!) naprawdę uwielbiam.

tiramisu (5)

Ten kontrast między delikatnym kremem i namoczonymi, tym co najlepsze, biszkoptami sprawia, że tiramisu to jeden z najlepszych deserów świata- przynajmniej dla mnie ;)

tiramisu (3)

Nie jestem przy tym purystką i pozwalam sobie na wariacje na temat. Zmieniam rodzaje alkoholu, zamiast biszkoptów używam migdałowych amaretti, dodaję owoce. Kto co lubi!

Proporcje na ok. 4 porcje

W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz z wcześniej przyrządzonym kremem.

Kawę połącz z alkoholem, mocz w niej biszkopty. Ułóż warstwę ciasteczek na dnie szklaneczki, na nią- warstwę kremu. Ponownie ciasteczka i krem. Schłódź w lodówce. Przed podaniem oprósz wierzch ciemnym kakao.

-->