Przepisy
Agaty

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa, Zupy
Opis

Ja naprawdę szalenie lubię zupę cebulową! Gorąca, aromatyczna, przygotowana na bazie karmelizowanych cebul to dla mnie obiadowy 'number one’.

francuska zupa cebulowa (7)

Jedyny minusem jest fakt, że nie jest to fast food. Cienko pokrojona cebula musi się bowiem długo dusić, aż stanie się idealnie miękka, złota i cudownie słodka.

francuska zupa cebulowa (2)

Na wierzch miseczek z gorącą zupą nałożyłam porcję ciasta francuskiego, które idealnie chrupiące doskonale dopełnia to proste, a przy tym wyjątkowo pyszne danie. Plus trochę cheddara, wszak nie ma to jak roztopiony ser!

francuska zupa cebulowa (6)

Proporcje na ok. 3 porcje.

francuska zupa cebulowa (4)

Dolej wino, zagotuj. Dolej wodę, ilość jaka zakryje cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gotuj 5 minut.

Zupę przelej do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu każdej porcję połóż plasterek sera. Brzeg miseczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, przykryj szczelnie (’obklej’) porcją ciasta. Wierzch posmaruj jajkiem, zapiekaj w temp. 200 oC, aż się ładnie zezłoci. Podawaj od razu, na gorąco.

-->