Przepisy
Agaty

Frittata ze szparagami

Przepisy
Opis

frittata ze szparagami (3)

No i kończy się nam szparagowy sezon. Dla tych szczęśliwców, którzy mają jeszcze w lodówce pęczek, albo zamrozili kilka sztuk, proponuję frittatę, pyszną wersję starego, dobrego omletu.

frittata ze szparagami (6)

Frittata to doskonały pomysł na ciepłą kolację, a nawet lekki obiad. Składniki mogą być w zasadzie dowolne- papryka, brokuły, szynka, ser, pieczarki. Lub w wersji de lux- szparagi właśnie. Smacznego! :)

frittata ze szparagami (2)

Porcja dla 4 osób.

 

***

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Tak oczyszczone pokrój na ok. 2 cm kawałki, odłóż główki na później.

Na patelni przesmaż pokrojoną w paseczki szynkę, dodaj drobno posiekaną szalotkę, zeszklij ją. Dorzuć szparagi, smaż 2 minuty.

Składniki na patelni zalej przyprawioną do smaku mieszanką śmietanki i jaj. Posyp tartym serem, na wierzchu rozłóż główki szparagów. Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz, aż frittata się podniesie i lekko zarumieni. Możesz też smażyć ją tylko na gazie, kontroluj jednak, aby dno frittaty zbytnio się nie zarumieniło.

-->