11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś!
Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego też do jej przyrządzenia wykorzystałam świeżo wyciskany sok pomarańczowy, aromatyczny tymianek i czosnek.
Przygotowana w ten sposób gęś, to znaczy długo pieczona w niskiej temperaturze (150 oC) nie ma sobie równych! Jest idealnie miękka, delikatna, rozpływa się wręcz w ustach!
Składniki:
gęś - 2 nogi
tymianek - 1 łyżeczka, suszony
sok pomarańczowy - 3/4 szklanki
czosnek - 1 główka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
AAAAAAA zanim zaczniesz gotować…zapraszam serdecznie na mój Instagram-klik!
***
Gęsinę natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Ułóż w brytfance skórą do dołu, wlej sok pomarańczowy. Obok mięsa ułóż przeciętą w poprzek główkę czosnku (całą, z łupinkami). Przykryj i piecz (bez odkrywania czy podlewania- nie jest konieczne) przez ok. 4 godziny w temp. 150 oC.
Przed podaniem delikatnie przełóż nogi skórką do góry i przypiecz pod grillem kuchenki, na brązowo.
***
A oto kolejny przepis, gęsie piersi pieczone z jabłkami- zapraszam TUTAJ!
Przepis
Gęsie nogi z czosnkiem
Składniki:
gęś - 2 nogi
tymianek - 1 łyżeczka, suszony
sok pomarańczowy - 3/4 szklanki
czosnek - 1 główka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
AAAAAAA zanim zaczniesz gotować…zapraszam serdecznie na mój Instagram-klik!
***
Gęsinę natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Ułóż w brytfance skórą do dołu, wlej sok pomarańczowy. Obok mięsa ułóż przeciętą w poprzek główkę czosnku (całą, z łupinkami). Przykryj i piecz (bez odkrywania czy podlewania- nie jest konieczne) przez ok. 4 godziny w temp. 150 oC.
Przed podaniem delikatnie przełóż nogi skórką do góry i przypiecz pod grillem kuchenki, na brązowo.
***
A oto kolejny przepis, gęsie piersi pieczone z jabłkami- zapraszam TUTAJ!
Gęsinę natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Ułóż w brytfance skórą do dołu, wlej sok pomarańczowy. Obok mięsa ułóż przeciętą w poprzek główkę czosnku (całą, z łupinkami). Przykryj i piecz (bez odkrywania czy podlewania- nie jest konieczne) przez ok. 4 godziny w temp. 150 oC.
Przed podaniem delikatnie przełóż nogi skórką do góry i przypiecz pod grillem kuchenki, na brązowo.
***
A oto kolejny przepis, gęsie piersi pieczone z jabłkami- zapraszam TUTAJ!
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Listopad i gęsina plus Święto – miłego , smacznego dnia życzę wszystkim. Karola