Przepisy
Agaty

Maślane ciasto z rabarbarem

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To ciasto upiekłam w sobotnie popołudnie i tak mi zasmakowało, że nawet na FB zdradziłam, ile porcji od razu zjadłam :) Wilgotne, maślane w smaku, naprawdę pyszne! Na wierzchu ułożyłam lekko podduszony na maśle rabarbar, ale truskawki, wiśnie albo brzoskwinie też świetnie by tu pasowały.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmieszaj maślankę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do masła dodawaj na przemian mąkę i maślankę. Dokładnie wymieszaj, niezbyt jednak długo. Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki (ok. 25 cm średnicy), na wierzchu ułóż rabarbar, piecz w 180 oC ok. 35 minut. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem.

-->