Ostatnio owoce morza dość często goszczą na naszych talerzach. Nie tylko dlatego, że są wyjątkowo smaczne, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu, co w okresie wakacyjnego lenistwa jest dla mnie bardzo ważne!
Tym razem nieco zmieniłam klasyczny przepis i zamiast białego wina, do ugotowania małży, użyłam piwa.
Ten zestaw sprawdza się doskonale, danie nabiera ciekawego, wytrawnego posmaku, na pewno warte jest wypróbowania!
W rondlu rozgrzej oliwę i łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalej piwem. Gotuj 2 minuty.
Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.
Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.
W rondlu rozgrzej oliwę i łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalej piwem. Gotuj 2 minuty.
Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.
Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.
Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.
Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Zawsze z ciekawością zaglądam na Twoją stronkę .Przepis na Mule w piwie wykorzystam w mojej kuchni . Proszę tylko podaj jakie piwo użyłaś ? Jasnego piwa jest u nas dostatek ale tu jakie było ? Chciałabym dokładnie uzyskać ten sam smak mule . Pozdrawiam Ludmiła