Przepisy
Agaty

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Kuchnie świata, Obiady, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

W sklepach i na targach pierwsze kurki,grzechem byłoby ich nie wykorzystać, w końcu sezon na letnie smakołyki trwa tak krótko!

pizza z młodymi ziemniakami i kozim serem kuchnia agaty (1)

 

Na blogu znajdziecie kilka przepisów z tymi pysznymi grzybami. Co powiecie na zapiekane grzanki z kurkami (przepis TU), ciepłą sałatkę z cukinii i kurek (przepis TU) lub łososia z kurkami zapiekanego (przepis TU). Wszystko pyszne i sezonowe!

pizza z młodymi ziemniakami i kozim serem kuchnia agaty (3)

Dzisiejszy przepis na pizzę z kurkami, młodymi ziemniakami i kozim serem łączy w sobie klasyczne smaki lata. To taki trochę bardziej wyrafinowany „fast food”, w sam raz na kolację w ciepły, czerwcowy dzień, pełen klasycznych, polskich smaków. Jak t w pizzy ;)))

pizza z młodymi ziemniakami i kozim serem kuchnia agaty (2)

Na wierzchu ułóż dodatki: ciasto posmaruj serkiem mascarpone. Na nim ułóż bardzo cienko pokrojone ziemniaki (wcześniej umyte, ze skórkami). najlepiej pokroić je na „mandolinie”, specjalnej tarce lub nożem na grubość nie więcej niż 1 mm.

Na pojedynczej warstwie ziemniaków rozłóż grzyby (większe sztuki pokrojone na pół), cienkie krążki cebuli i pokruszony kozi ser. Całość oprósz świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą.

Blachę do pizzy nagrzej w piekarniku nagrzanym do temp. 240 oC. Na gorącą blachę przełóż pizzę, piecz aż się zarumieni ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.

 

-->