Przepisy
Agaty

Sernik z makiem

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta

sernik z makiem

Nie możesz się zdecydować: sernik czy makowiec? Oto nadchodzę z pomocą i przepisem na obłędnie pyszny sernik z makiem! Taka wersja 2w1 może zakończyć Twoje odwieczne problemy ze zdecydowaniem, jakie ciasto upiec na najbliższą Wielkanoc :)

To ciasto, któremu na pewno bliżej do sernika niż makowca, mak to jednak miły i przyznam, że dość zaskakujący w smaku dodatek. Gładka masa serowa wspaniale kontrastuje z małymi, twardymi makowymi kuleczkami. To naprawdę warte wypróbowania połączenie.

Dodatkowo brzegi ciasta i jego dno wysypane zostały przed pieczeniem makiem, brzeg więc chrupie makowo jak oszalały, absolutnie wspaniałe wykończenie ciasta.

sernik z makiem

To sernik bardzo kremowy i lekki, pieczony bez spodu. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić ciasto dodatkowym spodem np. pokruszonymi kruchymi ciasteczkami czekoladowymi, połączonymi z masłem i podpieczonymi przed dodaniem masy serowej. Będzie pysznie!

Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!

sernik z makiem

Sernik piekłam w foremce o średnicy ok. 20 cm.

Jeśli masz ochotę na inne wielkanocne serniki, polecam z całego serca przepis na

  • sernik z bakaliami i czekoladą- KLIK!
  • sernik na spodzie z ciasteczek- KLIK!