Sernik z makiem
Nie możesz się zdecydować: sernik czy makowiec? Oto nadchodzę z pomocą i przepisem na obłędnie pyszny sernik z makiem! Taka wersja 2w1 może zakończyć Twoje odwieczne problemy ze zdecydowaniem, jakie ciasto upiec na najbliższą Wielkanoc :)
To ciasto, któremu na pewno bliżej do sernika niż makowca, mak to jednak miły i przyznam, że dość zaskakujący w smaku dodatek. Gładka masa serowa wspaniale kontrastuje z małymi, twardymi makowymi kuleczkami. To naprawdę warte wypróbowania połączenie.
Dodatkowo brzegi ciasta i jego dno wysypane zostały przed pieczeniem makiem, brzeg więc chrupie makowo jak oszalały, absolutnie wspaniałe wykończenie ciasta.
To sernik bardzo kremowy i lekki, pieczony bez spodu. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić ciasto dodatkowym spodem np. pokruszonymi kruchymi ciasteczkami czekoladowymi, połączonymi z masłem i podpieczonymi przed dodaniem masy serowej. Będzie pysznie!
Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!
Sernik piekłam w foremce o średnicy ok. 20 cm.
Jeśli masz ochotę na inne wielkanocne serniki, polecam z całego serca przepis na