Przepisy
Agaty

Szaszłyki z krewetek w miodzie i chili

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

Ostatnio często przyrządzam krewetki właśnie w ten sposób- nadziane na długą, bambusową wykałaczkę. Dzięki niej nie tylko łatwo się je je, ale też przyrządza.

Te zamarynowałam w sosie sojowym z czosnkiem i brązowym cukrem. Są słodko-pikantne, takie jak lubię najbardziej!

Pamiętajcie tylko, aby namoczyć patyczki (przed smażeniem) na 10 minut w wodzie, aby się nie spaliły.

Krewetki (odmrożone) włóż do zalewy i zostaw na minimum 30 minut.

Po tym czasie nabij jej na wykałaczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, połóż szaszłyki i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię wlej miód i ocet. Smaż kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje krewetki. Przed podaniem oprósz mielonym chili.

-->