Przepisy
Agaty

Vichyssoise czyli chłodnik z porów

Przepisy, Zupy
Opis

Latem nie co narzekać na upał. Trzeba sobie jakoś z nim radzić, a najlepszym znanym mi na to sposobem, jest porcja lodowatego chłodnika podana na obiad.

DSC_0860 (3)

Ponieważ składniki vichyssoise wymagają gotowania, przyrządziłam ją dzień wcześniej, żeby miała czas naprawdę dobrze się schłodzić.

DSC_0856

Przy okazji sugeruję, aby przy jej robieniu się nie spieszyć. Por musi być duszony naprawdę powoli. Ma stać się delikatny i słodki, w żadnym wypadku nie zarumieniony!

A gdybyście mieli ochotę na inny chłodnik, polecam hiszpański pomidorowy lub orzeźwiający z rukoli i ogórków.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości w bulionie. Dodaj usmażony por i cebulę. Wstaw do lodówki.

Przed podaniem dodaj śmietankę i zupę dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Podawaj z grzankami i drobno posiekanym szczypiorkiem, skrop oliwą.

-->