Przepisy
Agaty

Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!)

Ciasta
Opis

Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) (1)

To już kolejna odsłona mojego (i co wiem z komentarzy przez Was też uwielbianego) ekspresowego ciasta. Robiłam je w dziesiątkach kombinacji (np. z mirabelkami), tym razem- z czarnymi jagodami i wiórkami („chipsami”) kokosowymi. Użyłam dużych płatków kokosa, jakie zobaczyć możecie na wierzchu placka.

Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) (2)

Jagody są tu tylko dodatkiem, który ma wnieść odrobinę świeżości, może nawet lekko kwaskowatą nutkę- dla kontrastu.Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) (4)

Jak wspominałam, to ciasto superszybkie- wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe!

Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) (6)

Proporcje na foremkę „korytko” ok.25 cm długości.

W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i wanilią, dolej do suchych składników, wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożónej papierem do pieczenia (np. małe korytko). Na wierzchu ułóż owoce i wiórki kokosowe, lekko je dociśnij do ciasta. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (część wiórków zbrązowieje, ale to nic złego. W razie konieczności wierzch przykryj kawałkiem papieru do pieczenia).

-->