Potrawy Wigilijne: tatar ze śledzi na pumperniklu
No to zaczynamy świąteczną odliczankę! Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, najwyższa więc pora pomyśleć, co podamy na naszych wigilijnych stołach. U mnie na pewno nie zabraknie karpia (choć za nim nie przepadam…), do tego uszka z grzybami i … śledzie!
Serwowanie tatara ze śledzi
Obok tych w śmietanie doprawionych kwaskowatym jabłkiem zaserwuję je w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. W takiej formie, podane z cząstką cytryny, mogą stać się także świetną przystawką także na przedświątecznym przyjęciu.
Do podania tatara specjalnie użyłam pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i silną strukturę, dzięki której łatwo nie rozmięknie.
Zawsze szukam czegoś na święta w temacie śledzi… co roku serwuję tą rybę inaczej. Nadal szukam… może właśnie Twój tatar?? Z pewnością zrobię.
Pozdrawiam gorąco
Ilona