Przepisy
Agaty

Uszka z grzybami

Boże Narodzenie, Przepisy, Święta
Opis

Uszka nadziewane grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów jest dla mnie nieco zbyt intensywny, do mojego używam także dodatku pieczarek.

DSC_1615 (3) — kopia

Gdy uszka gotowe, wystarczy jeszcze kubek ciepłego, pikantnego barszczu i można zacząć świętowanie!

A tak lepi się uszka, krok po kroku:

z ciasta wykrój nieduże kwadraty

DSC_1609 (3)

na środek każdego nałóż porcję farszu

DSC_1610 (2)

brzegi ciasta zwilż (palcem umoczonym w  wodzie)

DSC_1611 (3)

sklej brzegi po przekątnej, uzyskasz kształt trójkąta

DSC_1612 (3)

sklej ramiona „trójkąta” owijając wokół palca

DSC_1613 (3)

… i gotowe !

DSC_1614 (3)

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną drugą cebulę i starte na tarce pieczarki. Dodaj tymianek.

Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekaj,  wymieszaj z pieczarkami. Dopraw do smaku. Ostudź.

Ciasto: Ciasto na pierogi ugniatam najczęściej w robocie kuchennym. Jeśli robisz to ręcznie, do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę, wymieszaj widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więcej wody. Przykryj  ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij kwadraty o boku 3-4 cm. Na środek każdego nałóż porcję farszu, zwilż odrobiną wody brzegi ciasta i dokładnie zlep po przekątnej, aby powstał trójkąt. Sklej brzegi po przekątnej, uzyskasz kształt trójkąta,  jego ramiona sklej owijając wokół palca.

Włóż do wrzącej, osolonej wody. Gdy pierożki wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty, odcedź.

 

-->