Przepisy
Agaty

Uszka z grzybami

Boże Narodzenie, Przepisy – blog kulinarny, Święta

Uszka nadziewane grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów jest dla mnie nieco zbyt intensywny, do mojego używam także dodatku pieczarek.

DSC_1615 (3) — kopia

Gdy uszka gotowe, wystarczy jeszcze kubek ciepłego, pikantnego barszczu i można zacząć świętowanie!

A tak lepi się uszka, krok po kroku:

z ciasta wykrój nieduże kwadraty

DSC_1609 (3)

na środek każdego nałóż porcję farszu

DSC_1610 (2)

brzegi ciasta zwilż (palcem umoczonym w  wodzie)

DSC_1611 (3)

sklej brzegi po przekątnej, uzyskasz kształt trójkąta

DSC_1612 (3)

sklej ramiona „trójkąta” owijając wokół palca

DSC_1613 (3)

… i gotowe !

DSC_1614 (3)