Domowe krakersy z oliwą i parmezanem
Te krakersy mają co najmniej dwie wielkie zalety: po pierwsze są pyszne, po drugie- ich zrobienie (razem z wypiekiem) zajmuje góra kwadrans!
Są świetną przekąską imprezową, można je podać (tak jak ja dziś) do świeżej salsy pomidorowej, z miękkim serem pleśniowym.
Smak tych serowych ciasteczek świetnie dopełnią świeże zioła, smakowa sól lub ulubione przyprawy.
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łżeczka
- sól - 3/4 łyżeczki
- woda - 1/2 szklanki
- parmezan - 1/2 szklanki
- oliwa - 4 łyżki + 2 łyżki na wierzch
- na wierzch - pieprz, dodatkowy parmezan, sól morska z czosnkiem/cebulą (opcjonalnie)
- salsa
- pomidory - 2 szt
- szalotka - 1 szt
- pietruszka - (lub bazylia, oregano) 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól , pieprz - do smaku
Z mąki uformuj kopczyk, dodaj proszek i sól. Na środku zrób wgłębienie, wlej oliwę i stopniowo wodę. Wszystkie składniki zagnieć na elastyczne ciasto. Możesz to równie dobrze zrobić za pomocą miksera wyposażonego w haki.
Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj tak cienko jak tylko Ci się uda. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące ciasteczka otrzymasz. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj oliwą, posyp dodatkami: solą morską, ziołami, świeżo mielonym pieprzem.
Piecz w temp. 230 oC, 8-10 minut. Gotowe ciasto ostudź, podziel na kawałki (pokrój lub połam), przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Salsa: Pomidory drobno pokrój, szalotkę posiekaj, wymieszaj z natką, oliwą i octem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw przed podaniem na 30 minut żeby składniki się przegryzły.
Rewelacyjnie prodsta, pyszna przekąska!
Czy łatwiej nie byłoby pokroić ciasta na małe krakersiki przed pieczeniem :)? Tak sobie myśli laik kulinarny, który szuka, gdzie się tylko da, ułatwień :).
-
Na pewno można tak zrobić, ale po upieczeniu jest to równie łatwe! :)
Jeden z ciekawszych przepisów na blogu :) Super!
Świetny, zdrowszy zamienniki nachosów :) to lubię!
Dziś i jutro mecze LM. Super przekąseczka :)
zrobilam, nie wyszly :(. albo po prostu nie moj smak. w przepisie nie ma powiedziane kiedy dodajemy parmezan
Kiedy dodać parmezan? Do ciasta w trakcie zagniatania?
-
Tak, proszę go dodać do ciasta i zagnieść.
Przepis trochę zmieniłam bo parmezanu wystarczyło mi tylko do posypania po wierzchu, a do ciasta dodałam cheddar, ale wyszło przepyszne! Nie wspominając o tym, że danie jest świetną alternatywą dla chipsów itp. Domowe, zdrowsze i o niebo smaczniejsze. Super połączenie smaków z dobrym sosem pomidorowym :)
-
W sam raz na karnawałowe spotkania :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zjadłabym krakersy właśnie z taką salsą, pysznie wyglądają :)