Hiszpania, jedzenie i konkurs
To już jedna z ostatnich hiszpańskich relacji. Koniec wspominania, najwyższy czas zacząć przecież myśleć o kolejnych wakacjach!
Wracając do południowych klimatów, dziś chciałam przedstawić Wam kilka kulinarnych ciekawostek z tego regionu oraz konkretne przykłady tego, co udało mi się zjeść. Starałam nie ograniczać się wyłącznie do paelli i tortilli (choć i one są pyszne!), tak więc na moim talerzu lądowały różne specjały.
Po raz pierwszy w życiu spróbowałam świńskich uszu. Były naprawdę dobre, niesamowicie delikatne, podane z wędzoną papryką (chyba nawet nagrałam moment ich jedzenia, więc powinny pojawić się w najbliższym filmie).
Poza tym chyba najlepsza kiełbasa w moim życiu-wieprzowa botifarra blanca, podana z fasolą doprawioną czosnkiem. Dla mnie rewelacja!
Ślimaki w sosie pomidorowym z szynką (boczkiem), o niebo lepsze od tych podawanych tylko w rosole, z jakimi spotkałam się w Portugalii. Na pewno warte spróbowania!
Jadłam też strzępiela pieczonego w soli. Najdelikatniejszą ryba, jaką było mi dane w życiu próbować. (Na zdjęciu kelner przygotowuje go do podania. Rozbija solną skorupkę i filetuje porcje).
A na przystawki:
…anchois w sosie vinegrette. Świetna, prosta przekąska. Uwielbiam te małe rybki, więc to danie w sam raz dla mnie!
… glazurowane chorrizo. Połączenie smaków pikantnego ze słodkim,
… klasycznie podane, smażone w głębokim tłuszczu, krążki z kalmara.
W sklepach zaś zauroczyły mnie (chyba głównie ze względu na estetykę podania) świńskie nóżki
i malutkie (sami przyznajcie, bardzo malutkie…) węgorze zwane tu 'surimi’. Pycha?:)
***
A na koniec obiecany konkurs. Mam dla Was 2 przewodniki po Hiszpanii National Geographic oraz 5 zegarków 'jelly watch’ ufundowane przez portal cititravel.pl. Nagrody czekają na osoby, które do 7.10 br. (godz. 24.oo) zostawią komentarz dotyczący Hiszpańskiej kuchni pod tym postem. Wybiorę najciekawsze moim zdaniem wypowiedzi!
Kuchnia hiszpańska jest różnorodna pod względem składników i bogata w tradycje kulinarne. Każdy region ma swoje wyśmienite przysmaki oparte na produktach występujących w ich okolicy. Moim zdaniem najsmaczniejsze są paella i tortilla, są to dania zdrowe, proste a zarazem bardzo smaczne.