Przepisy
Agaty

Ratatuj z ciecierzycą i zaskakującym dodatkiem

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa, Zupy

Nazwijmy to raratujem, gulaszem warzywnym lub po prostu potrawką. Grunt, że ma dużo witamin, a przygotować można ją właściwie ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce.

Nie ma co się ściśle trzymać przepisu, bo jedna papryka więcej czy mniej, dorzucone od niechcenia różyczki zapomnianego gdzieś w spiżarce brokuła, czy ulubiona kalarepka mogą wpłynąć na smak tego dania tylko pozytywnie.

Do mojej wersji podałam podgrzaną osobno ciecierzycę (nie chciałam, żeby się rozgotowała z pozostałymi warzywami) oraz tajemniczy składnik- łyżkę ciemnej melasy. Nie tylko świetnie podkreśla słodycz pomidorów, ale równocześnie powoduje, że sos zyskuje jedwabistą gładkość i połysk. Pycha!