Przepisy
Agaty

Ryba na Święta czyli miruna w sosie berneńskim

Boże Narodzenie, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Wigilia i świąteczne spotkania przy stole to jedne z najpiękniejszych chwil roku. Staram się je celebrować, by na długo zapadły w pamięć moją i najbliższych.

ryba w sosie berneńskim (2)

Rodzinny obiad, jego cała atmosfera, nakrycie stołu i wyjątkowe dania tworzą magiczną otoczkę Świąt. Idealnym dopełnieniem spotkań w rodzinnym gronie będzie wyjątkowe danie. Dziś polecam wykwintny SUPERFILET z białej ryby, poławianej w Oceanie Spokojnym u wybrzeży Nowej Zelandii – Miruny Nowozelandzkiej podany z sosem berneńskim (z małym twistem;). To będzie niezapomniany posiłek, słowo!

ryba w sosie berneńskim (1)

A propos czy wiecie, że ta doskonała ryba dostępna jest w Polsce wyłącznie w postaci mrożonej, gdyż od miejsc połowu do Polski dzieli nas dystans ok. 22 000 km? Wybrałam SUPERFILET, bo to podobno najczystsza, kulinarna postać ryby, bez ości, bez skóry, bez sztucznych dodatków. Tak, jak lubię!

ryba w sosie berneńskim (4)

SUPERFILET z Miruny Nowozelandzkiej od firmy Abramczyk (dostaniecie ją w sieci Biedronka) w świątecznych odsłonach przygotowałam też z kremowym sosem porowo-koperkowym (tu link).

A jeśli ktoś potrzebuje jeszcze więcej inspiracji zapraszam do przepisów filmowych na (tu link).

Przepis na 2 porcje.

Szalotkę połącz z żółtkami, ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz puszystą masę (możesz użyć miksera). Rozpuść masło. wolnym strumieniem wlewaj do masy jajecznej ciepłe, rozpuszczone masło. Sos dopraw do smaku.

Rybę przypraw solą i pieprzem, usmaż na lekko złoty kolor na mieszance łyżki masła i oleju. Ciepłą rybę polej wcześniej przygotowanym sosem, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

-->