Przepisy
Agaty

Z piaskiem pod stopami, czyli gotowanie na plaży
Konkursy i Testy, Podróże, Przepisy, Tarty
Opis

tajemniczyskladnik electrolux (3)

Póki tego nie przeżyłam, nie wyobrażałam sobie, że na środku plaży można gotować w tak luksusowych  warunkach! Dająca kojący cień, rozłożysta markiza, zaopatrzona po brzegi lodówka, blendery, miksery, malaksery- do wyboru, do koloru. A na środku król całej imprezy- piekarnik parowy, z którego co kilkanaście minut wysuwała się porcja idealnie ugotowanych warzyw, rozdawanych rozleniwionym sierpniowym upałem plażowiczom. Kulinarny, wakacyjny raj.

tajemniczyskladnik electrolux (4)

Ale od początku. Do co roku organizowanego na polskim wybrzeżu Projektu Plaża, dołączył w Electrolux promujący kampanię #tajemniczyskładnik. Moim zadaniem było przygotowanie dla uczestników plażowych warsztatów pokazu pieczenia tart, z użyciem (rewelacyjnego, słowo!) parowego piekarnika który piecze, gotuje i w zasadzie sam wszystko robi :)

tajemniczyskladnik electrolux (1)

Idea jest taka, że zapisanych na konkretną godzinę 10 plażowiczów dołącza do kucharza i uczestniczy w pokazie gotowania. Na co dzień w tej nadmorskiej kuchni rządzi, znana Wam pewnie z Masterchef’a, Karina Zuchora. Co weekend zaś dołączają do niej inni gastro-goście. W zeszłą niedzielę ja miałam okazję opanować na kilka godzin to miejsce, a relację z kulinarnych potyczek pod okiem kamery Oliviera Janiaka, zobaczyć mogliście w DDTVN.

tajemniczyskladnik electrolux (12)

Cudna pogoda, cuda przygoda i pierwsza w moim życiu wizyta w kuchni, w której w zasadzie wszyscy pracują …  na bosaka :) Ot, taki  urok wakacji na plaży!

tajemniczyskladnik electrolux (8)

A poniżej moje plażowe przepisy na tarty. #parawruch!

tajemniczyskladnik electrolux (9)

Tarta z owocami sezonowymi i kremem waniliowym

ciasto kruche
mąka pszenna – 250 g
masło – 125 g
cukier puder – 90 g
jajko – 1 szt
sól – duża szczypta

Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem i solą, wbij jajko i ubijaj 30 sekund. Dodaj mąkę, szybko zmiksuj. Lekko zagnieć ciasto i uformuj z niego dysk ( w razie konieczności, jeśli ciasto się nie klei, dodaj 1 łyżkę zimnej wody). Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.

Krem
żółtka – 6 szt
cukier puder – 125

mąka pszenna – 40 g
mleko – 500 ml
wanilia – 1 strąk
owoce sezonowe- czerwone porzeczki, maliny, jagody itp.
listki świeżej mięty- do podania

Żółtka ubij z 1/3 cukru na puszystą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. W rondelku podgrzej mleko z resztą cukru. Dodaj przecięty wzdłuż strąk wanilii, wraz z ziarenkami.

Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając zalej nim masę jajeczną. Przelej z powrotem do rondelka. Doprowadź do wrzenia stale mieszając trzepaczką. Gotuj dwie minuty i przełóż do miski (koniecznie, inaczej może się zagotować i utworzą się grudki). Zimny krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Upieczony spód tarty napełnij kremem, na wierzchu ułóż owoce. Podawaj schłodzone.

Tarta ze szpinakiem, młodymi ziemniakami na parze, porem i ziołami

ciasto
mąka pszenna – 225 g
masło – 140 g
sól – 1 łyżeczka
zimna woda – 4 łyżki

Mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.

nadzienie:
młody szpinak- 300g
por – 1 szt
młode ziemniaki- 8 małych sztuk
jajko – 4 szt
parmezan – 4 łyżki, świeżo tarty
śmietanka kremówka – 200 ml
olej – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
gałka muszkatołowa – 1/8 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku
świeży tymianek- 4 gałązki
natka pietruszki- 2 łyżki, posiekana

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj na parze W mundurkach, do miękkości. Przekrój na
połówki, ostudź.
Na mieszance oleju i masła zeszklij pokrojony w półtalarki por. Dodaj szpinak, krótko
usmaż, ostudź.

Warzywa wyłóż na wcześniej podpieczony spód tarty.
Jajka połącz ze śmietanką i parmezanem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 oC do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.

Tarta tatin z karmelizowaną cebulą i tymiankiem

6 czerwonych cebul
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oliwy
4 gałązki świeżego tymianku
sól, pieprz
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

Cebule pokrój w grube (ok. 1,5 cm) krążki. Na patelni rozgrzej olej z cukrem i tymiankiem. Ułóż obok siebie krążki cebuli i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka. Przełóż na drugą stronę i ponownie smaż. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz patelni, którą można włożyć do piekarnika, wierzch po prostu przykryj
porcją schłodzonego ciasta francuskiego, lekko dociśnij. W innym wypadku- przenieś  delikatnie cebulę na dno naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC. Piecz do zarumienienia, ok. 15 minut.
Przed podaniem odwróć do góry dnem, aby cebula znalazła się na górze talerza.