Przepisy
Agaty

Mule w sosie pomidorowym

Obiady, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

mule w pomidorach (22)

Mało jest potraw tak prostych i wyrafinowanych zarazem jak miska pełna świeżych muli skąpanych w aromatycznym sosie.

mule w pomidorach (6)

Przygotowanie tego dania to nie więcej niż kwadrans. Wystarczy uzbroić się w chrupiącą bagietkę i można zasiadać do uczty!

mule w pomidorach (17)

Pamiętajcie! Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże (z oczyszczonymi skorupkami). Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.

mule w pomidorach (4)

Porcja dla 2 osób.

Inne przepisy na mule znajdziecie TU, TU & TU.

 

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej wino, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Wlej sos pomidorowy, przypraw do smaku  i wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

Podawaj od razu, posypane posiekaną natką pietruszki (najlepiej ze świeżą bagietką).

 

-->