Przepisy
Agaty

W parze ze smakiem na kołobrzeskiej plaży
Konkursy i Testy, Podróże, Przepisy
Opis

electrolux kuchnia agaty (4)

Trudno wyobrazić sobie przyjemniejszą atmosferę do pracy, niż ta na kołobrzeskiej plaży w ciepły, lipcowy dzień. W tym roku ponownie (po Darłowie a.d.2015 ) miałam przyjemność dołączyć do ekipy Projektu Plaża i w znajdującej się na jego terenie strefie marki Electrolux, gotować razem z wczasowiczami :)

electrolux kuchnia agaty (13)

 

Temat niezwykle przyjemny: pieczywo. W końcu to podstawa, dobry chleb, trochę masła, może szczypta soli dla podkreślenia smaku i już, posiłek (i to jaki!) gotowy!

electrolux kuchnia agaty (24) electrolux kuchnia agaty (29) electrolux kuchnia agaty (38) electrolux kuchnia agaty (55)

Tajemnica pysznych bułeczek, czy idealnego bochenka? Dobre proporcje składników, serce włożone w zagniatanie ciasta i odpowiedni sposób wypieku. Tu z pomocą przyszła para. Tak jak w profesjonalnej piekarni pieczywo skrapiane jest wodą, tak w plażowej kuchni piekarniki z funkcją pary dbały o to, żeby moje brioszki i focaccia były takie, jak lubimy najbardziej- z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Do tego nagrzany do czerwoności kamień do wypieków i nawet w nieco spartańskich, nadmorskich warunkach domowa piekarnia konkurować mogła z powodzeniem z profesjonalnym piecem piekarskim.

electrolux kuchnia agaty (12)

Warsztaty na plaży to kolejna okazja do relaksu i pewnej odmiany od całodziennego leżakowania. Wystarczyło zapisać się na wybraną godzinę, przysiąść na wygodnych krzesłach, które ustawione były wokół kuchni, by zacząć kulinarną przygodę. Mówiliśmy o wyrastaniu, pieczeniu, dodatkach, metodach zagniatania i ulubionych przepisach. Na końcu- najbardziej wyczekiwana część- degustacja jeszcze ciepłych kromek z dodatkiem dobrego masła. Tak to ja mogę gotować (i jeść!) codziennie!

electrolux kuchnia agaty (9)

A jeśli mało Wam zdjęć, pod TYM linkiem relacja filmowa z DDTVN. Smacznego!

electrolux kuchnia agaty (53)W czasie warsztatów wypiekaliśmy focaccię, brioszki oraz chleb (tym razem pieczony z podwójnej porcji składników, w wersji bez cebulki)- pod linkami znajdziecie dokładne przepisy.